Βόλτα στα Εξάρχεια και “Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων”

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στην Αθήνα για την συνέλευση του συλλόγου εκτάκτων αρχαιολόγων. Βρήκα την ευκαιρία λοιπόν και κατέβηκα λίγες μέρες νωρίτερα, για να δω τις ξαδερφούλες μου, που δεν είδα όταν πήγα τα Χριστούγεννα.Ε, και με την ευκαιρία έκανα μερικές βόλτες στο κέντρο, είδα μια παράσταση τον Μπαμπά στο θέατρο Δημήτρη Χορν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και πήγα και σε μια έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Λίγο από όλα. Πολύ καλή και η παράσταση και η έκθεση.

Γκράφιτι στα Εξάρχεια

mindspinfabrica.com_graffiti Exarchia Athens

Όταν έφτασα  βολτάραμε με την ξαδέρφη μου τη Χριστίνα στα Εξάρχεια. Είχε ωραία μέρα και ιδανική για περπάτημα. Περπατώντας έβγαλα φωτογραφίες τα γκράφιτι της περιοχής.

 

mindspinfabrica.com graffiti at Exarchia, Athens

mindspinfabrica.com_graffiti at Exarchia, Athens

Τα λατρεύω τα γκράφιτι και την αισθητική τους και με κάθε ευκαιρία βγάζω φωτoγραφίες., όπως τα γκράφιτι στην οδό Πειραιώς. Την επόμενη φορά που θα κατέβω Αθήνα θα πάω βόλτα στην Πλάκα για να δω από κοντά  τα γκράφιτι που μας έδειξε πριν λίγο καιρό η Άννα Σπαθάρη στο blog της Journey into Creativity.

Γκράφιτι στο πάρκινγκ στην οδό Κωλέττη

mindspinfabrica.com_graffiti at Exarchia, Athens

mindspinfabrica.com_graffti Exarchia, Athens

Πέρυσι περίπου τέτοια εποχή είχε ανοίξει συζήτηση/διαμάχη με αφορμή το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο. Δυστυχώς το είδα μόνο από φωτογραφίες και άρθρα καθώς το αφαίρεσαν, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου όσο επιβλητικό και αν ήταν πάνω στο κτίριο του Πολυτεχνείου. Όπως και να έχει για μένα είναι μια μορφή τέχνης, επικοινωνίας και διαμαρτυρίας. Πρέπει να τα φωτογραφίζεις επιτόπου καθώς αλλοιώνονται από το πέρασμα του χρόνου, συνθήματα, άλλα στρώματα γκράφιτι και πάει λέγοντας.

Γκράφιτι στην οδό Ζωοδόχου Πηγής

mindspinfabrica.com_graffiti at Exarchia, Athens

Την Παρασκευή επικοινώνησα με τη φίλη μου τη Σαπφώ που ήταν και αυτή στην Αθήνα και μου είπε να πάμε να δούμε την έκθεση “Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων” Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Έφτασα πολύ νωρίτερα από το ραντεβού και περίμενα στο καφέ του Μουσείου με την φουτουριστική οροφή, ξεκοκαλίζοντας το “Κλέψε σαν Καλλιτέχνης” του Austin Kleon που είχε συστήσει η Άννα από το Ιn my closet σε σχετικό post.

mindspinfabrica.com_Cycladic Art Museum, Athens

Tα πέτυχα σε βιβλιοπωλείο την προηγούμενη μέρα και τα πήρα και τα τρία. Τα τελείωσα μέσα στο μετρό στις μετακινήσεις μου στην Αθήνα και στην επιστροφή στο τρένο ανεβαίνοντας Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και παρουσιάζονται τα υλικά και οι τεχνικές με τις οποίες κατασκευάζονταν τα αρχαία αντικείμενα. Αποτελείται από τρεις ενότητες: Μαρμαροτεχνία- Κεραμική -Μεταλλοτεχνία. Στο χώρο υπάρχουν αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου και είναι στημένα αντίστοιχα τρία εργαστήρια:

το εργαστήριο της μεταλλοτεχνίας ή “εργαστήριο του Ηφαίστου”.

mindspinfabrica.com_Cycladic Art Museum,Athens

το εργαστήριο της κεραμικής ή “εργαστήριο της θεάς Αθηνάς”

mindspinfabrica.com_Cycladic Art Museum

mindspinfabrica.com_Cycladic Art Museum

 

και το εργαστήριο της μαρμαροτεχνίας ή “εργαστήριο του Δαιδάλου”

mindspinfabrica.com_Cycladic Art Museum

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται από καλλιτέχνες και τεχνίτες στα εργαστήρια η τέχνη της μεταλλοτεχνίας, της κεραμικής και της μαρμαροτεχνίας χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία. Τις μέρες που πήγαμε εμείς λειτουργούσε το εργαστήριο της μαρμαροτεχνίας.

Αυτές τις μέρες παρουσιάζεται το εργαστήριο κεραμικής και το επόμενο Σαββατοκύριακο το εργαστήριο της Μεταλλοτεχνίας.  Σπεύσατε λοιπόν και όσοι έχετε και παιδάκια πάρτε μαζί σας να δουν τους τεχνίτες επί τω έργω.

mindspinfabrica.com_Larisa station, Athens

Όπως έχω ξαναπεί η Αθήνα είναι πανέμορφη για λίγες μέρες και δικαίως τη λέει το άσμα “ξελογιάστρα”. Μιας και κατεβαίνω 2-3 φορές το χρόνο λόγω συγγενών και φίλων, σίγουρα θα ξαναβάλω ποστ για την Αθήνα.

Το επόμενο όμως θα είναι σίγουρα για τη Σαλόνικα. Μη ξεχνιόμαστε κιόλας!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *