Χειροποίητα σουβέρ με τσόχα για δώρο.

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τη σχετική ραστώνη, τα σούρτα φέρτα Θεσσαλονίκη-Αθήνα και τις φαγοοινοποσίες, έβαλα μπρος για τις καινούργιες  δημιουργίες. Μακρύς ο κατάλογος και πραγματικά θέλω να δω τι θα προλάβω να πρωτοκάνω. Για να μην αγχώνομαι, μιας και έχω ανοίξει αρκετά μέτωπα(ράψιμο, πλέξιμο, κατασκευές κτλ) είπα να τα κάνω με σειρά προτεραιότητας. Έτσι για αρχή ήθελα να κάνω ένα δώρο για τις Σασούδες. Ποιες είναι αυτές? Η  Νατάσα, η Δήμητρα, η Βάγια, η Νίνα και η Ελένη, η παρέα μου από την πρώτη γυμνασίου, δηλαδή από το 1991!Εκτός από συμμαθήτριες και φίλες έχουμε πλέον κουμπαριάσει και όλες μεταξύ μας. Έχουμε έθιμο να βρισκόμαστε κάθε χρόνο μετά τις γιορτές και τρώμε, πίνουμε και ανταλλάσσουμε δωράκια. Από το 1993 την κάνουμε αυτή τη συνάντηση και σταματάω εδώ με τις χρονολογίες.

Αυτά τα δωράκια λοιπόν φέτος ήθελα να είναι χειροποίητα. Τους είχα κάνει δώρο χειροποίητα σκουλαρίκια πριν 2 χρόνια, αλλά πέρυσι πήρα κάτι έτοιμο. Με δεδομένο λοιπόν ότι φέτος αγόρασα ραπτομηχανή και είχα και υλικά από την ανταλλαγή του secret crafter 2015,  τα άπλωσα πάνω στο τραπέζι και αποφάσισα να κάνω σουβέρ.

Secret crafter 2015 gift
Tα φύλλα τσόχας από το κουτί του Secert Crafter 2015…κόψιμο.κόψιμο.πολύ κόψιμο

Η Μαριαλλένα Χ. είχε μέσα στο κουτί που μου έστειλε ανάμεσα στα άλλα ύλικά και πέντε φύλλα τσόχας(2 μπλε, 2 μαύρα και 1 καφέ) και ένα κομμάτι ύφασμα. Είχα αγοράσει και εγώ κόκκινη και πράσινη τσόχα με το μέτρο για στολίδια, οπότε ήμουν κομπλέ. Αγόρασα και τα σχετικά μασούρια και ξεκίνησα.

Για αρχή έκανα τέσσερις συνδυασμούς χρωμάτων, μπλε-κόκκινο, πράσινο-κόκκινο, κόκκινο-μαύρο, κόκκινο-καφέ, καθώς η τσόχα μου ήταν μαλακή (στο εμπόριο έχει ποικιλία σε πάχη και σύνθεση) και ήθελα τα σουβέρ να είναι πιο σκληρά και να στέκονται καλύτερα, οπότε έβαλα 2 κομμάτια μαζί.

Έκοψα  τα τετραγωνάκια μου χρησιμοποιώντας ως πατρόν ένα γυάλινο σουβέρ που έχω σε διαστάσεις 10χ10 εκατοστά . Τα κομμάτια βγήκαν 60 στο σύνολο (5 έξαδες χ 2), άλλο χρώμα για την πάνω πλευρά και άλλο για την κάτω. Εδώ θα μου διευκόλυνε την εργασία στο μέτρημα και το κόψιμο μια επιφάνεια κοπής και ένας κόφτης για patchwork/quilting αλλά δεν έχω ανοιχθεί σε αυτά τα μονοπάτια ακόμη.

Άνοιξα και το κουτί με τα κομμάτια υφασμάτων που έχω και έβγαλα κάποια ρετάλια σε πράσινο, κόκκινο και καφέ καρώ για τα διακοσμητικά κομμάτια. Θα ακολουθούσα δύο τρόπους στη διακόσμηση.  Κάποια τα έκανα βάζοντας το διακοσμητικό κομμάτι ανάμεσα στα δυο υφάσματα και αφαιρώντας κεντρικό κομμάτι στην πάνω πλευρά θα φαινόταν το ενδιάμεσο ύφασμα. Σε κάποια  έβαλα το διακοσμητικό στην πάνω πλευρά.

Σιδερώνεις πάνω από το θερμοκολλητικό-αράχνη,αφαιρείς το χαρτί, τοποθετείς το ύφασμα, σιδερώνεις και έτοιμο!
Σιδερώνεις πάνω από το θερμοκολλητικό-αράχνη,αφαιρείς το χαρτί, τοποθετείς το ύφασμα, σιδερώνεις και έτοιμο!

Για να ενισχύσω περισσότερο τα σουβέρ τους έβάλα και θερμοκολλητικό -αράχνη  (Θεσσαλονίκη το αγοράζω από κατάστημα Παπαδόπουλος, Ιώνος Δραγούμη 37). Αυτό είναι εξαιρετικό υλικό, γιατί κολλάει και από τις δύο πλευρές του και είναι τέλειο για απλικάρισμα. Έκοψα λοιπόν τετράγωνα κομμάτια σε διαστάσεις 9 χ 9 εκ., λίγο μικρότερο από την τσόχα και κόλλησα το διακοσμητικό ύφασμα με την κάτω πλευρά των σουβέρ. Είναι πανεύκολο. Σιδερώνεις το θερμοκολλητικό ύφασμα στο ένα τμήμα. Αφαιρείς το χαρτί. Τοποθετείς το άλλο ύφασμα από πάνω και ξανασιδερώνεις και είναι έτοιμο.

Σχεδίασα με σαπουνάκι γεωμετρικά σχέδια και καρδιές. Διαφορετικά σε κάθε εξάδα για ποικιλία!
Σχεδίασα με σαπουνάκι γεωμετρικά σχέδια και καρδιές. Διαφορετικά σε κάθε εξάδα για ποικιλία!

Αφού “κόλλησα” τα καρώ υφάσματα στη βάση των σουβέρ, σχεδίασα στο πάνω τετράγωνο με σαπουνάκι τα σχέδια:κύκλους, τετράγωνα, ρόμβους, καρδιές, και τα αφαίρεσα κόβοντας με ψαλίδι. Φρόντισα να κόβω προσεκτικά για να μην πάνε χαμένα τα αφαιρούμενα τμήματα. Έτσι τώρα έχω τετραγωνάκια-κύκλους και καρδιές για άλλες κατασκευές.

Προσεκτικό κόψιμο πάνω στο πατρόν για να φαίνεται το εσωτερικό διακοσμητικό ύφασμα.
Προσεκτικό κόψιμο πάνω στο πατρόν για να φαίνεται το εσωτερικό διακοσμητικό ύφασμα.

Την “αράχνη” τη χρησιμοποίησα και στα διακοσμητικά που έβαλα σε δύο εξάδες σουβέρ στην πάνω όψη. Σχεδίασα τις καρδούλες και τους κύκλους στο χαρτί, έκοψα τα σχηματάκια μου και τα σιδέρωσα στην ανάποδη του υφάσματος. Στη συνέχεια έκοψα το ύφασμα έχοντας ως πατρόν το κολλημένο χαρτί. Αφαίρεσα το χαρτί  και τα κόλλησα στην πάνω πλευρά των σουβέρ.

Η καρδιά στα μαυροκόκκινα κολλημένη και ραμμένη από πάνω και στα πρασινοκόκκινα σουβέρ ως ενδιάμεσο φύλλο φαίνεται από τα κομμένο ύφασμα.
Η καρδιά στα μαυροκόκκινα κολλημένη και ραμμένη από πάνω και στα πρασινοκόκκινα σουβέρ ως ενδιάμεσο φύλλο φαίνεται από τα κομμένο ύφασμα.
Στις καμπύλες έραβα πιο σιγά , γυρνώντας σταδιακά το φύλλο για να μη ξεφεύγω από τα περιθώρια.
Στις καμπύλες έραβα πιο σιγά , γυρνώντας σταδιακά το φύλλο για να μη ξεφεύγω από τα περιθώρια.

Μετά ξεκίνησε το “γλέντι” στη ραπτομηχανή. Μέχρις στιγμής την έχω χρησιμοποιήσει μόνο για απλό γαζί για τα μαθήματα ραπτικής στον Ιστό. Ήθελα λοιπόν να αξιοποιήσω κάποια από τα διακοσμητικά γαζιά που έχει. Αφού έκανα διάφορες δοκιμές και τις σχετικές ρυθμίσεις ξεκίνησα.

Μαύρη κλωστή πάνω στο κόκκινο και κόκκινη στην πίσω μαύρη πλευρά για αντίθεση, αλλά και για να φαίνεται στο ράψιμο του σχεδίου.Το ίδιο και στα άλλα σχέδια.
Μαύρη κλωστή πάνω στο κόκκινο και κόκκινη στην πίσω μαύρη πλευρά για αντίθεση, αλλά και για να φαίνεται στο ράψιμο του σχεδίου.Το ίδιο και στα άλλα σχέδια.

Η Ρίκα που ασχολείται με ράψιμο και quilting μου είχε πει και έξτρα tip, εφόσον τα σουβέρ ήταν δίχρωμα, να έχω άλλη κλωστή στο μασούρι και άλλη στο πάνω μέρος για να κάνουν ωραία αντίθεση. Με παίδεψε αρκετά το ράψιμο. Βάλε-βγάλε μουσουρίστρες, ξήλωσα 5-6 φορές  και κάποια γαζιά που βγήκαν στραβά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα με ικανοποίησε. Και θέλω να πιστεύω πως ικανοποίησε και τα κορίτσια που τους τα έδωσα την Παρασκευή. Και του χρόνου Σασούδες!

Ποικιλία στα σχέδια, στα χρώματα και στις ραφές.Μοιάζουν με κάρτες από παιχνίδι.
Ποικιλία στα σχέδια, στα χρώματα και στις ραφές.Μοιάζουν με κάρτες από παιχνίδι.

Tips

 1. Είναι ωραία κατασκευή για δώρο. Δοκιμάστε την. Αν έχετε να κάνετε 1 εξάδα, θα την τελειώσετε γρήγορα.
 2. Αν δεν έχετε ραπτομηχανή, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία και αν πιάνουν τα χέρια σας στο τελικό στάδιο να τα ράψετε/διακοσμήσετε με κλωστές dmc. To φεστόνι ιδίως έχει πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Έτσι διακοσμώ και εγώ τις διάφορες κατασκευές μου με τσόχα. Αλλά για 30 κομμάτια ήθελα να τελειώσω πιο γρήγορα
 3. Αν δεν το έχετε με τις βελόνες καθόλου, μπορείτε να κολλήσετε τα κομμάτια της τσόχας σας με θερμοκολλητικό και να κολλήσετε επίσης με θερμοκολλητικό ένα διακοσμητικό της αρεσκείας σας πάνω.
 4. Ένα πακετάκι με φύλλα τσόχας είναι πολύ οικονομικό. Πάρτε και πειραματιστείτε. Ένα φύλλο τσόχας Α4 θα σας βγάλει 6 κομμάτια.

Καλή επιτυχία

Κ.

0 Απαντήσεις

 1. Πραγματικά είναι τέλεια η ιδέα κ η εκτελεσή της… κ το δικό μου σετάκι σουβέρ το καλύτερο ! Σασού ΒΑΓΙΑ

 2. Πανέμορφα τα σουβέρ σου!! Μου αρέσουν πάρα πολύ! Και δεν ήξερα το κολπάκι, να βάλεις άλλη κλωστή στο μασούρι και άλλη στο πάνω μέρος για αντίθεση!! Θα το δοκιμάσω και αυτό!!
  Καλές δημιουργίες πάντα 🙂

  1. Ευχαριστώ πολύ! Και εμένα το κόλπο μου το είπε φίλη που ασχολείται με quilting.To συνηθίζουν οι quilters μιας και χρησιμοποιούν συχνά διαφορετικά υφάσματα στην πάνω και στην κάτω πλευρά.

 3. Υπέροχη ιδέα! Εγώ που δεν έχω ραπτομηχανή τα ράβω στο χέρι με χοντρή κλωστή όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στα πλεκτά. Δίνει ωραίο αποτέλεσμα αλλά θέλει προσοχή να είναι ίσες οι αποστάσεις κυρίως στις στροφές ! ! !

 4. Ριτάκι μου τα γράφεις με τέτοιο τρόπο που λέει κάποιος ξεκινάω αύριο να
  Τα φτιάξω..ευκολάκι!!!
  Τα δικά μου τα σουβέρ είναι ήδη στο χωριό να πάρουν εκεί την θέση που τους αρμόζει!!
  Εννοείτε οτι τα δικά μου είναι τα πιο όμορφα!(ΣΑΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ)
  Καλή συνέχεια!!!!????????????

  1. Δημητρούλα, ελπίζω να αξιωθούμε να έρθουμε στο χωριό και να μας σερβίρεις κρασί στα ποτήρια κουρήτος που θα βάλεις στα σουβέρ!φιλιά!

 5. Κατερίνα υπέροχα τα σουβέρ!!!Φυσικά τα είδα από κοντά και είναι ακόμη πιο όμορφα!Τελικά πρέπει να πάω Ι. Δραγούμη για θερμοκολλητικά και άλλες προμήθειες…

  1. Eυχαριστώ πολύ!παρακολουθώ και τις δικιές σου δημιουργίες και έχει πολύ ωραία πράγματα και στο blog και στο μαγαζάκι σου!

 6. Υπέροχα!πολύ δουλειά έκανες!σε ευχαριστούμε πολύ πολύ και αναμένουμε τα επόμενα….????????????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *