Diy πρωτότυπες γλάστρες από παλιά μαγειρικά σκεύη

Μας αρέσουν πολύ τα φυτά και τα λουλούδια και έχουμε αρκετά στη βεράντα μας. Μόλις μπαίνει ο Μάιος και αρχίζουν οι ανθοεκθέσεις στην πόλη, πηγαίνουμε για βόλτα και ανεφοδιασμό. Φέτος πήγαμε και στην ανθοέκθεση της ΔΕΘ και για πρώτη φορά στην ανθοέκθεση στην πλαζ Αρετσούς.

Η ανθοέκθεση στη ΔΕΘ.
Η ανθοέκθεση στη ΔΕΘ. Φέτος μου φάνηκε φτωχότερη από πέρυσι.

Ανθοέκθεση στην πλαζ Αρετσούς.
Πρώτη φορά στην ανθοέκθεση στην πλάζ Αρετσούς. Είχε και διάφορες εκδηλώσεις από το Δήμο Καλαμαριάς.

Με τις επισκέψεις αυτές ξεκινάει και η ανανέωση των φυτών του μπαλκονιού μας. Περσινά αγορασμένα φυτά που “προοδεύουν” τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες.

Μεταφύτευση κάκτου σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Αυτός ο κάκτος έχει μεταφυτευτεί 2 φορές. Φέτος τον αλλάξαμε ξανά γλάστρα και ξαναβρήκε το χρώμα του!

Όσα εποχιακά μας αρέσουν τα αγοράζουμε ξανά όπως τα σουφρίνια, τους βασιλικούς και τα γαρυφαλάκια

Ποτέ δε λείπουν το καλοκαίρι τα σουφρίνια και οι βασιλικοί από το μπαλκόνι.
Ποτέ δε λείπουν το καλοκαίρι τα σουφρίνια και οι βασιλικοί από το μπαλκόνι.

και φυσικά πάντα έχουμε και new entries

Βουκαμβίλια, λεβάντα, γεράνι, μαυτομάτα, πυξάρι.
Βουκαμβιλια, λεβάντα, γεράνι, μαυρομάτα και πυξάρι είναι μερικά από τα καινούργια φυτά της βεράντας μας

Γενικά στο μπαλκόνι μας έχουμε πολλές γλάστρες. Την κύρια φροντίδα τους την έχει για να είμαι ειλικρινής ο Πάρης και εγώ ασχολούμαι συνεπικουρικά. Εμένα μου αρέσουν ιδιαίτερα τα παχύφυτα/κακτάκια.

Ζαρτινιέρα με διάφορα παχύφυτα
Εδώ ο Πάρης έβαλε διάφορα μοσχεύματα από άλλα παχύφυτα και όλα πιάσανε και μεγαλώνουν σιγά σιγα.

Τα βρίσκω εξαιρετικά όμορφα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και τα περισσότερα που έχουμε τα έχουν καταφέρει και έχουν μεγαλώσει πολύ.

Παχύφυτα στην Ανθοέκθεση στην Πλαζ Αρετσούς.
Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην ποικιλία των παχύφυτων που είχε στην Ανθοέκθεση στην Πλαζ Αρετσούς.

Φέτος πήρα 7 μικρούλια και ομορφούλια και ήθελα να κάνω μια σύνθεση. Σκεφτόμουν να πάρω μια ωραία ζαρτινιέρα και να τα βάλω εκεί. Πριν όμως την αγοράσω, θυμήθηκα ευτυχώς πως είχα κρατήσει στα ντουλάπια μου εδώ και πολύ καιρό 2 μαγειρικά σκεύη, ένα wok και μια κατσαρολίτσα, ακατάλληλα πλέον για μαγείρεμα, αλλά σούπερ κατάλληλα για να φυτέψω εκεί τα παχύφυτά μου. Γιατί όχι άλλωστε? Όλα τα πράγματα δεν αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία? Ανέλαβα δράση λοιπόν.

Ο Πάρης με το τρυπάνι άνοιξε τρύπες στην βάση, απαραίτητες για την αποστράγγιση του νερού. Όλες τις γλάστρες είναι απαραίτητο να έχουν τρύπες στη βάση, γιατί αλλιώς θα στέκονται τα νερά και θα σαπίζουν οι ρίζες του φυτού σας. Γι’ αυτό και τα κασπώ είναι κυρίως διακοσμητικά και όχι για φύτεμα.

Η επεξεργασία για την μετατροπή του wok σε γλάστρα.
Τρύπημα, βάψιμο, φύτεμα και το παλιό wok μεταμορφώθηκε σε μια γλαστρούλα για τα παχύφυτα.

 Θα μπορούσα κατευθείαν να φυτέψω τα γλαστράκια στα σκεύη, αλλά ήθελα να τα διακοσμήσω και λίγο. Πήρα λαδομπογιές λοιπόν σε μαύρο και κόκκινο και ξεκίνησα το βάψιμο. Bάφοντας κατάλαβα πως θα ήταν καλύτερο να πάρω τα χρώματα μου σε spray, γιατί και στεγνώνουν πιο γρήγορα και μυρίζουν λιγότερο από την λαδομπογιές και γενικώς η λαδομπογιά είναι παίδεμα. Next time. Έβαψα το wok μαύρο για να γίνει πιο έντονο. Το άφησα να στεγνώσει και μετά με το κόκκινο έκανα μια σπείρα.  Μόλις στέγνωσε τελείως, ήταν τόσο γυαλιστερό που μπορούσα και να βαφτώ κοιτάζοντάς το.

Σειρά είχε η κατσαρόλα που είχε από μόνη της ένα ωραίο κόκκινο χρώμα. Είχε μόνο ένα χτύπημα στη βάση της και για αυτό δεν την χρησιμοποιούσα. Θα μπορούσα να την αφήσω στην ησυχία της και το πολύ πολύ να την έβαφα στο σημείο που ήταν χτυπημένη. Το ζιζάνιο όμως της κατασκευής και του “πρέπει  να το αλλάξω” με θόλωσε και δεν την άφησα έτσι.

Η μεταφόρφωση της κατσαρόλας σε γλάστρα
Αυτή η κατσαρολίτσα μεταμορφώθηκε σε γλάστρα-πιάνο!

Έβαψα τη βάση μαύρη, για να καλυφτεί το χτύπημα. Μετά πήρα μια χαρτοταινία και κόλλησα από εδώ, κόλλησα από εκεί, ξεκόλλησα και ξανακόλλησα και όταν κατέληξα στο ασφαλές σχέδιο της ρίγας, άρχισα το βάψιμο. Στόχος ήταν τα σημεία με την χαρτοταινία να μείνουν κόκκινα και να βαφτεί το υπόλοιπο μαύρο. Ε στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν αυτό το μαυροκόκκινο πιάνο μιας και αυτές οι ρίγες που θυμίζουν πλήκτρα, αφού δεν φτάνουν μέχρι τη βάση για το πεις ριγέ. Ότι έγινε, έγινε. Και παρόλο που δεν ικανοποίησε το αποτέλεσμα ιδιαίτερα, ζωγράφισα και από πάνω πασχαλίτσες, μέλισσες και πεταλούδες.(την επόμενη φορά εκτύπωση-ντεκουπάζ και στα σίγουρα…)

Έτοιμες οι γλάστρες-κατσαρόλες.
Μετά από μια βδομάδα και μετά το πότισμα, το μεγάλο παχύφυτο άνοιξε τελείως.

Αφού τελείωσα με τις “καλλιτεχνίες” και στέγνωσαν τα “δημιουργήματά” μου, σειρά είχε το φύτεμα. Βάλαμε χαλίκια στη βάση (τα συγκεκριμένα ήταν λίγο κοτρόνια), καθώς τα βάζουμε σε όλες τις γλάστρες για την καλύτερη αποστράγγιση που ανέφερα. Κάναμε μείγμα φυτοχώματος, περλίτη και άμμου, για να είναι πιο ελαφρύ το χώμα για τα παχύφυτα και το βάλαμε στο wok. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε τα μικρούλια μέσα. Η ίδια διαδικασία έγινε και με την κατσαρολίτσα. Μας περίσσεψαν και δύο και τα φύτεψα σε μια μικρή ζαρτινέρια.

Και το φύτεμα συνεχίστηκε και σε μια πολύ μικρή ζαρτινιέρα.
Και το φύτεμα συνεχίστηκε και σε μια πολύ μικρή ζαρτινιέρα.

Τώρα για τα ονόματά τους δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, καθώς δεν τα συγκράτησα. Τα αφήσαμε φυτεμένα και τα ποτίσαμε μετά από μια βδομάδα, καθώς  είναι γενική οδηγία για τα παχύφυτα. Μόλις τα ποτίσαμε, έβαλα από πάνω ψιλά χαλικάκια για να θυμίζουν έρημο. Το τηγάνι μπήκε στο τραπεζάκι του σαλονιού και η κατσαρολίτσα στο τραπέζι της βεράντας.

Οι γλαστρούλες μου ταιριάζουν χρωματικά μεταξύ τους.
Οι diy γλάστρες πάντως ταιριάζουν χρωματικά μεταξύ τους.

Με τα πολλά μας άνοιξε η όρεξη και βάψαμε-φρεσκάραμε και μια μικρή βιβλιοθήκη-ραφιέρα που είχαμε στο πίσω μπαλκόνι με διάφορα τζάτζαλα-μάτζαλα και τη μεταφάραμε στο μπροστινό για να βάλουμε κάποια γλαστράκια, μιας και μαζεύτηκαν πολλά. Κάποια παλιά τενεκεδένια που είχαν αρχίσει να σκουριάζουν τα πέρασα με αστάρι και μετά με μωβ χρώμα, πλαστικό αυτή τη φορά. Συγκρατήθηκα και περιορίστηκα στο απλό βάψιμο. Σε αυτά φυτεύτηκαν οι επίσης αγαπημένοι βασιλικοί.

Τα τενεκεδάκια που έβαψα σε μωβ χρώμα σεταρίστηκαν πάνω στη φρεσκοβαμμένη ραφιέρα.
Τα τενεκεδάκια που έβαψα σε μωβ χρώμα σεταρίστηκαν πάνω στη φρεσκοβαμμένη ραφιέρα.

Να μην ξεχάσω να σας δείξω και τα παλιά μποτάκια του Πάρη, που ένα πρωί τα βρήκα στο μπαλκόνι με φυτεμένες σελόσιες ή αλλιώς “ουρά της αλεπούς”. Τον κόλλησα και αυτόν με το diy μικρόβιο.  Θέλουν και αυτά ένα βαψιματάκι είναι η αλήθεια…

Και όμως ένα ζευγάρι μποτάκια μπορούν να γίνουν και αυτά γλάστρες!
Και όμως ένα ζευγάρι μποτάκια μπορούν να γίνουν και αυτά γλάστρες!

Καλά φυτέματα

Σύνθεση με παχύφυτα σε παλιές κατσαρόλες.

ΥΓ1: Αν φυτέψετε κάκτους ή παχύφυτα, θα τα ποτίσετε μια βδομάδα μετά. Και γενικά δε θέλουν συχνό πότισμα.

ΥΓ2: Τα φυτά και η φροντίδα τους είναι πολύ αγχολυτική ενασχόληση. Ακόμη και αν δεν έχετε μπαλκόνι μεγάλο, 1-2 γλαστράκια μπορείτε να διατηρείτε και εντός  σπιτιού. Πραγματικά θα σας φτιάχνουν τη διάθεση.

ΥΓ3 Ρωτάμε τους ανθοπώλες για πληροφορίες για όσα φυτά αγοράζουμε, αλλά ψάχνουμε και πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Έχει πάρα πολύ υλικό!!!Πρόσφατα ανακάλυψα και το Κηπολόγιο, όπου υπάρχουν και πολλές πληροφορίες για αρχάριους.

18 Απαντήσεις

 1. Πολύ ωραία ιδέα Ριτάκι για άλλη μια φορά μπράβο.. Όμως καλύτερα να πω μπράβο σας! Μαζί κάνατε πολύ καλή δουλειά. Τώρα η απόλαυση, σπιτική λεμονάδα στην βεράντα, μόλις φτιάξει ο καιρός…. Φιλάκια!

 2. χαχαχαχα ειχα κανει κ εγω μια κατσαρολα ετσι κ ο καλος μου με κοροιδευε! αλλα ειδες???? τα μεγαλα πνευματα σκεφτονται πολυ ανοιχτα!!! μεγαλο πνευμα , υπεροχες οι γλαστρες σου!

  1. Ευχαριστώ πολύ Ζίνα. Άστους να κοροϊδεύουν. Στο τέλος συμμετέχουν και αυτοί στις κατασκευές μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 3. Εξαιρετική ιδέα! Με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω κι εγώ κάτι ανάλογο με τις άπειρες πλαστικές συσκευασίες γιαουρτιού που έχω μαζέψει.

 4. Το να δίνεις ζωή σε πράγματα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια είναι πραγματικά μοναδικό! Ξετρελάθηκα με το wok και τα μποτάκια του Πάρη!

  1. Και εμένα μου αρέσει πολύ Ρίκα. Κρατούσα καιρό στο ντουλάπι την κατσαρόλα και το wok και περίμενα την κατάλληλη στιγμή να τα αξιοποιήσω. Τα μποτάκια τα φύτεψε ο Πάρης ένα πρωί και με έστειλε αδιάβαστη.

 5. το ένα είναι Γοκ, το άλλο βρε που το βρήκες? Αν το είχα εγώ σίγουρα θα το είχα πετάξει! Φοβερή ιδέα! Τελικά τίποτα δεν πρέπει να πετάμε…και πάντα να προτιμάμε σπίτι με μεγάλες αποθήκες!!!!

  1. Όταν συγκατοικήσαμε με τον Πάρη βρεθήκαμε με αρκετά διπλά πράγματα. Μερικά πετάχτηκαν και εφόσον υπήρχε χώρος κρατήσαμε κάποια πράγματα γιατί ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Ως εξοπλισμός καμπινγκ? ως γλάστρες? Τον βρήκαν τον δρόμο τους πάντως. Πάντως και εγώ παρόλο που δεν αυξήθηκε ακόμη ο πληθυσμός του σπιτιού, προσπαθώ ανα περιόδους να κάνω ξεκαθάρισμα και κατά συνέπεια επαναχρησιμοποίηση.

 6. Λατρεύω τα παχύφυτα! Εγώ έχω φυτέψει σε ενα γουόκ! Μου άρεσε πολύ που έβαλες και το χαλικάκι! Θα το δοκιμάσω!

 7. Να μην σε έχω βρει νωρίτερα….. τα δικά μου τα έφαγε η μαρμάγκα. Όλα και πήρε πρώτα τα “ανθεκτικά”. Φυσικά δε φταίω εγώ, η κακιά η ώρα ήταν…

  1. Χαχαχαχα. Καλά μη νομίζεις! Με τον περσινό χιονιά και εμείς είχαμε μεγάλες απώλειες, Έμειναν ελάχιστες γλάστρες όρθιες. Και από ότι φαίνονται στις φωτό του άρθρου, μόνο οι γλάστρες diy σώθηκαν. Τώρα έχουν άλλα κακτάκια μέσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *