Πώς να φτιάξετε χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από ανακυκλώσιμα κουτιά.

Πριν 2 εβδομάδες σερφάροντας στο διαδίκτυο και χαζεύοντας χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες έπεσα πάνω σε αυτή την ανάρτηση, όπου παρουσιάζεται μια κατασκευή με σπιτάκια από ανακυκλώσιμα μπουκάλια γάλακτος με φωτάκια. Με δεδομένο πως ήθελα να κάνω ένα δώρο στην Όλγα τη βαφτιστήρα μου και τα αδελφάκια της και δεν εμπιστεύομαι ακόμη τον εαυτό μου να κατασκευάσω gingerbread house κοινώς μπισκοτόσπιτο(δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει ολόκληρο στον προορισμό του), άρχισα πάλι την θεματική ανακύκλωση για να κάνω τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια.

Το χωριό του Άι Βασίλη στο τραπέζι μου!
Το χωριό του Άη Βασίλη στο τραπέζι μου!

O Πάρης βλέποντας τα μπουκάλια γάλακτος εκτός σακούλας ανακύκλωσης έπαθε πάλι ένα τριπλό εγκεφαλικό, καθώς κατά περιόδους βγάζω στην άκρη διάφορα υλικά όπως καπάκια μπύρας, καπάκια μπουκαλιών, πάτους μπουκαλιών (για μια κατασκευή που θέλω να κάνω τώρα τα Χριστούγεννα αλλά δε με βλέπω να προλαβαίνω πάλι), φελλούς, ρολά υγείας και άλλα διάφορα…ξέρετε…Μια ωραία ιδέα στο internet αρκεί να διαταράξει τις ισορροπίες στην τακτοποίηση της κουζίνας. Το αν θα γίνει στο τέλος είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι με άπειρη μουρμούρα “σκουπιδαριό γίναμε, σκουπιδομαζόχτρα κατάντησες, τι τα θες όλα αυτά” τα πετάω ή τα παραχώνω για να μη φαίνονται, μέχρι την επόμενη ευφάνταστη κατασκευή που θα δω και πάμε πάλι από την αρχή….Τώρα όμως ήμουν αποφασισμένη!

Μάζεψα λοιπόν 3-4 μπουκάλια γάλα και κουτιά από soft king μπισκότα που έχουν απόληξη σαν στέγη. Τα μπουκάλια τα είχα ξεπλύνει  με νερό, αλλά τα έκλεισα πάλι με το καπάκι και όταν έπιασα να τα φτιάξω μύριζαν, οπότε τα έπλυνα ξανά. Αν προσπαθήσετε να τα φτιάξετε, ξεπλύνετε τα καλά και αφήστε τα ανοιχτά να στεγνώσουν.

Πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα χαρτιά, μια σακούλα πλαστική με ξωτικά και αυτοκόλλητο καπλαντίσματος ντουλαπιών.
Πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα χαρτιά, μια σακούλα πλαστική με ξωτικά καi αυτοκόλλητο καπλαντίσματος ντουλαπιών.

Τα σπιτάκια εγώ τα ήθελα πολύχρωμα και όχι λευκά όπως αυτά που είδα, όποτε πήρα τα χριστουγεννιάτικα χαρτιά, ξετρύπωσα και τις σακούλες από τα tiger που κρατάω, επειδή συχνά έχουν ωραίες φιγούρες και τις χρησιμοποιώ στα κολλάζ και βρήκα και διάφορα περισσεύματα από αυτοκόλλητα καπλαντίσματος. Το ένα από αυτά είχε εφφέ ξύλου και ήταν ότι έπρεπε για την περίπτωση. Αφού τα έντυσα εξωτερικά με διαφορετικό υλικό το καθένα ξεκίνησα και την εσωτερική διακόσμηση. Θα έκανα πόρτες και παράθυρα και ήθελα να φαίνονται φιγούρες μέσα όταν φωτίζονται. Να αποτελεί και λίγο παιχνίδι για τα παιδιά και όχι απλό διακοσμητικό.

Το αυτοκόλλητο καπλαντίσματος είχε το πιο εύκολο και γρήγορο αποτέλεσμα.
Το αυτοκόλλητο καπλαντίσματος είχε το πιο εύκολο και γρήγορο αποτέλεσμα.

Σε άλλα κουτιά κόλλησα στο εσωτερικό το παιδικό χαρτί που είχε αρκουδάκια, ζωάκια και αλογάκια για να μοιάζουν με παιχνίδια και σε άλλα τα ξωτικά που τα ετοιμάζουν. Τα κουτιά των μπισκότων που είναι φαρδιά ήταν πιο εύκολο να κολληθούν χωρίς κόψιμο. Τα κουτιά του γάλακτος που είναι στενά και μακρόστενα, για να διευκολυνθώ  τους έκοψα τη μία πλευρά κάθετα με κοπίδι και κόλλησα ολόκληρο το χαρτί. Σε αυτή την περίπτωση το εξωτερικό περιτύλιγμα το κόλλησα εκ των υστέρων.

Τα ξωτικά πορτιέρηδες και ένα πλαϊνό παράθυρο με στέγαστρο.
Τα ξωτικά πορτιέρηδες και ένα πλαϊνό παράθυρο με στέγαστρο.

Για τις στέγες των σπιτιών χρησιμοποίησα τα ξυλάκια χειροτεχνίας κολλώντας τα είτε οριζόντια, είτε κάθετα. Δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει λίγο υπομονή. Άπλωνα μπόλικη κόλλα πάνω στο κουτί και τα τοποθετούσα ανά τριάδες πιέζοντας 1-2 λεπτά. Διακόσμησα με glitter και σελοτέιπ σε μορφή δαντέλας ή τα έβαψα και κόλλησα ρέλι στην κορυφή.

Ξωτικά περιμετρικά στις αποθήκες με τα δώρα.
Ξωτικά περιμετρικά στις αποθήκες με τα δώρα. Το ρέλια μοιάζουν με κουρτινάκια.

Στην περίπτωση του σπιτιού που κόλλησα τον Αη Βασίλη έβαλα γυαλιστερό κόκκινο χαρτόνι για στέγη(το συγκεκριμμένο το έκανα ανοιχτό και στην πρόσοψη). Στα μπουκάλια του γάλακτος όμως επειδή ήθελα να κρατήσω το εξέχον πώμα ως καμινάδα, τους έβαλα χαρτί οντουλέ, κάνοντας στο αντίστοιχο σημείο τρύπα.

Mindspinfabrica-Xmas house collage 7
Έκανα ανοίγματα με το κοπίδι  σε διάφορα σχήματα και διακόσμησα με washi tape και  ρέλια.

Μετά ξεκίνησα την εξωτερική διακόσμηση. Οι λεπτομέρειες έκαναν τα κουτιά πολύ χαριτωμένα. Δεν είναι σαν τα μπισκοτόσπιτα, αλλά βγήκαν εξίσου ωραία.

Διακόσμηση με washi tape, αυτοκόλλητα και κουμπάκια
Διακόσμηση με washi tape, αυτοκόλλητα αστέρια και κουμπάκια στα πορτοπαράθυρα. Και τα ξωτικά να λουφάρουν εκτός εργαστηρίου…

Όταν τελείωσα, ξεζουμισμένη πλέον, πέρασα τα φωτάκια με τη μπαταρία από τα ανοίγματα, τα τοποθέτησα στο σαλόνι και voila!!!

Το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό!
Το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό!Πολύ κίνηση διακρίνω μέσα στα εργαστήρια!

Χάρηκα με το αποτέλεσμα που προς στιγμή σκέφτηκα να τα κρατήσω για μένα… Την Πέμπτη που βρέθηκα με την ανιψούλα μου φτιάξαμε και ένα μαζί που είχα κρατήσει στην άκρη. Έπαθε κοκομπλόκο με τα washi tape και φυσικά κόλλησε αυτοκόλλητα παντού!

Φελλός για καμινάδα και άνοιγμα για τα πόνυ!Το λες και χριστουγεννιάτικο στάβλο!
Φελλός για καμινάδα και άνοιγμα για τα πόνυ!Το λες και χριστουγεννιάτικο στάβλο!

 

Tips:

1)Αυτή η κατασκευή θέλει το χρόνο της. Μου πήρε μια ολόκληρη μέρα, αλλά εγώ είμαι και άνεργη στην παρούσα φάση και χρόνος υπάρχει. Μπορείτε βέβαια να κάνετε λιγότερα σπιτάκια.

2)Απλή και οικονομική εκδοχή: Δε χρειάζονται άπειρα υλικά χειροτεχνίας για να το δοκιμάσετε. Αντί για χαρτί περιτυλίγματος, χρησιμοποιείστε χρωματιστές χάρτινες σακούλες από δώρα ή άσπρο χαρτί και βάψτε το εσείς . Χρησιμοποιείστε φελλούς για καμινάδα, καπάκια και κουμπιά για διακόσμηση. Όλο και κάτι από αυτά θα έχετε στο σπίτι.

3)Στη στέγη μπορείτε να κολλήσετε και καλαμάκια, αν και τα ξυλάκια είναι αρκετά οικονομικά.

4) Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι κουτί ανακυκλώσιμο βρείτε από γάλα, δημητριακά, μακαρόνια κτλ. Ψάχνοντας  πέτυχα και αυτό. Δείτε για ιδέες.

Αν έχετε και παιδιά, κάντε το μαζί. Θα διασκεδάσουν πολύ. Η ανιψιά μου πάντως χάρηκε. Ελπίζω και η βαφτιστήρα μου, καθώς θα της τα δώσω σήμερα!

Καλή επιτυχία.

Κ

 

 

 

0 Απαντήσεις

  1. Κατερινάκι καταπληκτικά τα σπιτάκια σου!!!Με έβαλες στην πρίζα να φτιάξω κι εγώ τώρα…Αφού πρώτα τσακίσω τα Soft Kings για να πάρω τα κουτιά!

  2. Κορίτσια ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!Είναι κοινός τόπος λοιπόν η γκρίνια ε?άντε να δούμε..κάπως θα το φορμουλάρουμε και αυτό.

  3. Πολύ όμορφα τα σπιτάκια!
    Ελπίζω αυτά τα πόνυ μέσα στα σπιτάκια να γλυτώσουν αυτή τη φορά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *