Τεχνική μαρμαρογραφίας με αφρό ξυρίσματος σε εξώφυλλα χειροποίητων σημειωματάριων.

Mαρμαρογραφία με αφρό ξυρίσματος_mindspinfabrica

Αν και αυτό το project των πολύχρωμων τετραδίων έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, δεν ανέβασα ποτέ tutorial στο blog, παρόλο που ήταν μία από τις αγαπημένες μου δημιουργίες. Είχα ήδη δοκιμάσει το εφέ της μαρμαρογραφίας με βερνίκια νυχιών σε μολύβια για δωράκια back to school, αλλά τα χειροποίητα σημειωματάρια με τα πολύχρωμα εξώφυλλα έμειναν παραπονεμένα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στα σημειωματάρια λοιπόν είχα εφαρμόσει το εφέ της μαρμαρογραφίας με έναν ιδιαίτερο τρόπο: αφρό ξυρίσματος! Ω ναι! Περιττό να πω πως τα σημειωματάρια μοσχοβολούσαν σαν φρεσκοξυρισμένο δέρμα και έγιναν και ανάρπαστα. Ας το δούμε λοιπόν μιας και  είναι πολύ ωραία ιδέα και για χριστουγεννιάτικο δωράκι. Έτσι θα μπαίνουμε και στο κλίμα σιγά σιγά.

Μαρμαρογραφία με αφρό ξυρίσματος σε εξώφυλλα χειροποίητων σημειωματάριων

Θα χρειαστείς

 1. Ένα αφρό ξυρίσματος. Πάρε οποιοδήποτε και κατά προτίμηση φθηνό.
 2. Ένα πλαστικό δοχείο ή αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης που να χωράει Α4 σελίδα. Τα δοχεία να είναι σκεύη που δε χρειάζεσαι και δε θα ξαναχρησιμοποιήσεις για αποθήκευση φαγητού, μιας και σε αυτά θα μπει ο αφρός και τα χρώματα
 3. Ακρυλικά χρώματα
 4. Σπάτουλα πλαστική ή κουτάλι
 5. Ξυλάκι από σουβλάκι
 6. Χάρακας
 7. Χαρτόνια Α4
 8. Χαρτιά λευκά ή χρωματιστά Α4 (όσα φύλλα θέλεις να είναι το σημειωματάριο σου)
 9. Κερωμένο νήμα και βελόνα
 10. Σουβλί ή χοντρή πινέζα
 11. Εφημερίδες ή πλαστικό τραπεζομάντιλο για να καλύψεις το χώρο εργασίας.
 12. Γάντια μιας χρήσης για να μη λερωθείς.

Τεχνική μαρμαρογραφίας με αφρό ξυρίσματος

Για αρχή έστρωσα το τραπέζι μου με εφημερίδες για να μη λερώσω τα πάντα γύρω μου.  Κούνησα τον αφρό ξυρίσματος και άπλωσα μια ποσότητα στο αλουμινένιο ταψί.  Έστρωσα τον αφρό σε όλη την επιφάνεια .  Έριξα τυχαία χρώματα πάνω στον αφρό και άρχισα να τα απλώνω προς διάφορες κατευθύνσεις με τη σπάτουλα και μετά με το ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι. Όταν έμεινα ικανοποιημένη με το άπλωμα των χρωμάτων, τράβηξα και οριζόντιες γραμμές. Δε ήθελα να ενσωματωθεί πλήρως το χρώμα στον αφρό, αλλά να κάνω διάφορους σχηματισμούς/κυματισμούς όπως τα νερά στο μάρμαρο.

Τεχνική μαρμαρογραφίας με αφρό ξυρίσματος

 

Μετά έπαιρνα ένα  λευκό χαρτόνι και το τοποθετούσα πάνω στον αφρό πιέζοντας αρκετά καλά να κολλήσει ο αφρός στην επιφάνεια του χαρτονιού. Τραβούσα αργά το χαρτόνι και αφαιρούσα τον αφρό από την επιφάνεια σέρνοντας σύριζα ένα χάρακα από τη μια άκρη ως την άλλη. Κόντρα ξύρισμα σαν να λέμε. Θέλει ξέπλυμα στο νεροχύτη ή ένα χαρτί εφημερίδας/ κουζίνας κοντά σου, για να καθαρίζεις την περίσσια ποσότητα του αφρού από το χάρακα.

Γενικά θέλει καλή πίεση πάνω στον αφρό, γιατί να κολλήσει σε όλα τα σημεία. Στη συνέχεια ξαναέστρωνα τον αφρό με τη σπάτουλα και ακουμπούσα δεύτερο φύλλο. Με το στρώσιμο ανακατεύονταν και περισσότερο τα χρώματα, οπότε ήξερα πως το επόμενο φύλλο θα έβγαινε διαφορετικό. Επίσης παρατήρησα ότι σε κάθε καινούργιο τύπωμα τα χρώματα από το ανακάτεμα/στρώσιμο  του αφρού έβγαιναν πιο θολά και με λιγότερα νερά. Σε αυτή την περίπτωση ή έβαζα νέα δόση χρωμάτων ή αφαιρούσα τον αφρό και έβαζα νέα στρώση με καινούργια πιτσιλίσματα χρωμάτων σε άλλους συνδυασμούς και σχηματισμούς. Η όλη διαδικασία είναι πολύ διασκεδαστική και σε κάθε περίπτωση με τον πειραματισμό θα δεις και πιο αποτέλεσμα σου αρέσει περισσότερο. Και σηκώνει πολύ πειραματισμό.

Χειροποίητα σημειματάρια

Τα χαρτόνια μετά το καθάρισμα μπορεί να είναι ελαφρώς νοτισμένα και να “στραβώνουν”λιγάκι . Σκούπιζα ελαφρά με χαρτοπετσέτα, ακουμπούσα κάπου μέχρι να φύγει η υγρασία (δε θέλει πολύ ώρα) και τοποθετούσα από πάνω τους βαριά βιβλία για να ισιώσουν ξανά.

Αφού έκανα μια παρτίδα από χρωματιστά εξώφυλλα, προχώρησα στα σημειωματάρια. Πήρα 10 χρωματιστά χαρτιά Α4 και τα δίπλωσα στη μέση κάνοντας μια στίβα. Σύνολο 20 φύλλα στο σημειωματάριο. Στο κεντρικό φύλλο της στίβας έκανα 5 σημάδια με ένα μολύβι περίπου ανά 4 εκατοστά  ξεκινώντας σχεδόν 0,5 εκ από την κορυφή της σελίδας. Με ένα σουβλί έκανα 5 τρύπες διαπερνώντας όλα τα φύλλα. Στα ίδια σημεία έκανα τρύπες και στα χρωματιστά εξώφυλλα. Αν δεν έχεις σουβλί, μπορείς να κάνεις τις τρύπες με μια πινέζα τρυπώντας ένα ένα φύλλο. Να τοποθετείς τα φύλλα ξανά όπως τα παίρνεις από τη στίβα για να είναι αλλού οι τρύπες σε κάθε φύλλο.

Ράβοντας τα φύλλα του σημειωματάριο

Μετά ξεκίνησα το ράψιμο του σημειωματάριου. Χρησιμοποίησα 0,60 εκ.  κερωμένο κορδόνι, δηλαδή περίπου 3 φορές το ύψος του σημειωματάριου που είναι 20 εκ. Πέρασα το κορδόνι στη βελόνα (τα κερωμένα κορδόνια που χρησιμοποιούνται στο μακραμέ, έχουν διάφορα πάχη, οπότε χρησιμοποίησε σχετικά λεπτό πάχος) έκανα κόμπο λίγο πιο πάνω από την άκρη του κορδονιού και ξεκίνησα από την κεντρική τρύπα και από μέσα προς τα έξω. Στη συνέχεια πέρασα τη βελόνα στην επάνω τρύπα και προς τα μέσα και έραψα εναλλάξ πρώτα τα πάνω κομμάτι, μετά κατέβηκα και ξαναπέρασα την κλωστή από την κεντρική τρύπα και μετά το κάτω κομμάτι και πάλι στο κέντρο όπου έδεσα την κλωστή. Δες το σκαρίφημα για να σε βοηθήσει (σχέδιο 1). Αν σε μπερδεύει μπορείς να ξεκινήσεις το ράψιμο από την κορυφή της ράχης στην πρώτη τρύπα ακολουθώντας πάλι το ζικ ζακ (σχέδιο 2).Σχέδια ραφής φύλλων σημειωματάριου

Στο τέλος κόλλησα μονόχρωμα washi tape περιμετρικά των εξώφυλλων και voila έτοιμα τα σημειωματάρια μου. Τι σου κάνει ο αφρός ξυρίσματος με λίγα χρώματα ε?

Τεχνική μαρμαρογραφίας με αφρό ξυρίσματος σε εξώφυλλα χειροποίητων τετραδίων

Αν σου αρέσει η τεχνική της μαρμαρογραφίας, μπορείς να δεις και το σχετικό άρθρο της Ιn my closet,  τον καλλιτέχνη Garip Ay που κάνει έργα του Van Gogh με τεχνική Εbru  ή το βίντεο της Fatima’s Art Show που δείχνει επίσης εφαρμογή μαρμαρογραφίας σε χαρτί.

Τεχνική μαρμαρογραφίας με αφρό ξυρίσματος σε εξώφυλλα χειροποίητων τετραδίων

Αν πάλι βρίσκεις μπελαλίδικα τα σημειωματάρια, μπορείς:

 1. Φτιάξεις μόνο τα πολύχρωμα χαρτόνια, για να παίξεις με τα παιδιά σου με μια τόσο εύκολη και απλή τεχνική.
 2. Να  κολλήσεις τα χαρτόνια σε ένα έτοιμο απλό τετράδιο ή το bullet journal σου, για να το κάνεις πιο όμορφο.(bullet τι? Τι είναι τούτο?Δεν είχα στο χωριό μου.)
 3. Να διπλώσεις τα φύλλα και να τα κάνεις αρτίστικες όμορφες κάρτες ευχών για τα Χριστούγεννα
 4. Πρωτότυπο χαρτί περιτυλίγματος δώρου
 5. Πολύχρωμο φόντο σε κολλάζ ή φωτογραφία
 6. Σύνθεση με κάδρα. Έτσι για να το παίξεις και λίγο καλλιτέχνης

Τεχνική μαρμαρογραφίας με αφρό ξυρίσματος σε εξώφυλλα χειροποίητων σημειωματάριων

Προσωπικά βρήκα την τεχνική μαρμαρογραφίας με αφρό ξυρίσματος άκρως διασκεδαστική. Ελπίζω και εσύ. Μόνο φρόντισε να μην αφήσεις τον αδερφό/φίλο/σύζυγό σου χωρίς αφρό ξυρίσματος, ψάχνει για αφρό να ξυριστεί και τους πεις για καλλιτεχνίες-μαρμαρογραφίες κτλ. Μπορείς πάντως να επικαλεστείς πως τα μούσια και τα γένια 5 ημερών είναι της μόδας και θες να τον θαυμάσεις και λίγο ως hipster.

Γενικά καμία ευθύνη δε φέρω μετά την απομάκρυνση από το blog.

6 Απαντήσεις

 1. Πολύ ωραίο κείμενο Ριτάκι κ πολύ ωραία κ δημιουργική ιδέα!!!
  Θα το προσπαθήσω γιατί είμαι σίγουρη πως τα πιτσιρίκια θα ενθουσιαστούν…????

 2. Καλημέρα,
  Τέλειο άρθρο! Ηθελα να δοκιμάσω την μαρμαρογραφία αλλα δεν το έχω κάνει ακόμα και ειλικρινά ψήθηκα. Μια γρήγορη ερώτηση. Μετά την μαρμαρογραφία δεν κολλάει το φύλλο όταν το πιάνεις? (χαζή ερώτηση το ξέρω)

  1. Κολλάει ο αφρός. Αφού τον τραβήξει με το χάρακα, θα μείνει μόνο το τύπωμα από τα χρώματα και θα είναι ελαφρά νοτισμένο το χαρτί. Τα αφήνει κάπου να στεγνώσει εννοείται. Το ίδιο πιστεύω γίνεται και στη μαρμαρογραφία μέσα στο νερό. Πρέπει να στεγνώνουν τα χρώματα πρώτα πριν χρησιμοποιήσεις το χαρτί. Καλή επιτυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *