Πλεκτή mandala με βελονάκι σε υφασμάτινη καλοκαιρινή τσάντα

Χρόνια και ζαμάνια αλλά πάντα κάνω come back στην αγάπη μου, το blog.  Σήμερα έχουμε σπέσιαλ guest post από τη γλυκύτατη blogger και crafter Μαρίλη ακα Γαλάζια Κουβαρίστρα.  Όσες λοιπόν αγαπάτε το βελονάκι ή θέλετε να το ξεκινήσετε, θα πάρετε έμπνευση με ένα πατρόν για πλεκτό μοτίβο mandala που μπορεί να ραφτεί πάνω σε υφασμάτινη τσάντα. Προσωπικά λατρεύω τις mandala και έχω κάνει ξεχωριστό πίνακα στο pinterest .  ‘Oταν λοιπόν είδα τη Μαρίλη να ανεβάζει στο instagram ένα μοτίφ mandala που έκανε με βελονάκι τη ρώτησα, αν θέλει να μοιραστεί το πατρόν στο blog. Η Μαρίλη δέχτηκε με χαρά.

Τη Μαρίλη τη γνώρισα -που αλλού- πριν 3 μήνες στο Κουμπί. Είναι ήρεμη δύναμη, προσιτή, πολυτάλαντη και πολυεπίπεδη σαν προσωπικότητα και όσο καλύτερα τη γνωρίζεις τόσο πιο πολύ σε εκπλήσσει σαν άνθρωπος. Ασχολείται με πλέξιμο με βελονάκι και κάνει καταπληκτικά amigurumi κουκλάκια.  Τα νήματα, οι κλωστές και το ύφασμα παίρνουν άλλη διάσταση στα χεράκια της και στο blog της θα βρεις πανέμορφες δημιουργίες με ραπτική, κέντημα σε τελάρο, χειροτεχνίες και συνταγές. Εκτός των άλλων ασχολείται χρόνια και με τη ζωγραφική.  Πρέπει οπωσδήποτε να  να κάνεις μια βόλτα στο blog της  και να την ακολουθήσεις στα social media, για να βλέπεις τις όμορφες δημιουργίες που ανεβάζει.

Βlog: https://galaziakouvaristra.wordpress.com/

Facebook page: https://www.facebook.com/galaziakouvaristra/

Instagram page: https://www.instagram.com/thebluebobbin/

 

Από μικρή αγαπάω τις mandala!
Είναι μια μορφή τέχνης που έρχεται από την Ινδία. Στα σανσκριτικά σημαίνει “ιερός κύκλος”. Συμβολίζει το σύμπαν, την ενότητα, την ολότητα.

Kalokairini mandala me velonaki

 Βέβαια όταν ως μαθήτρια ζωγράφιζα τέτοια κυκλικά σχήματα με μοτίβα στο τετράδιό μου μέσα στην τάξη την ώρα της παράδοσης, γιατί βαριόμουν δεν ήξερα καν τι είναι οι  mandala και όταν μετά από χρόνια ανακάλυψα σε κάποιο βιβλιοπωλείο ένα βιβλίο γεμάτο τέτοια σχέδια ενθουσιάστηκα!! Άρχισα να ζωγραφίζω μπλουζάκια με mandala, πιάτα με mandala ακόμα και ένα παλιό στρόγγυλο τραπεζάκι καφενείου της μαμάς μου που ακόμα κοσμεί μια γωνιά στο σπίτι της.
‘Οταν πριν δέκα χρόνια περίπου ξεκίνησα να πλέκω με το βελονάκι ανακάλυψα ότι υπάρχουν και πλεκτές mandala οπότε μπορείς να φανταστείς τι έγινε…Χαμός σε όλα τα χρώματα!!! Πριν τρία χρόνια βρήκα στο pinterest ένα σχέδιο με την ονομασία “magnolia mandala” και μου άρεσε πολύ! Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και το διάλεξα για να το πλέξω και να το ράψω στην συνέχεια πάνω σε τελάρο κεντήματος για δώρο σε μια φίλη.
Το πατρόν είναι της σχεδιάστριας Camilla Lindberg από την Σουηδία. Μου αρέσουν πολύ τα σχέδια της  και αν επισκεφτείς το blog της θα βρεις και άλλα πατρόν. Το πρωτότυπο σχέδιο θα το βρεις εδώ https://crochetmillan.com/2016/10/30/magnolia-mandala/ Είναι
στα αγγλικά και στα σουηδικά.
Σκέφτηκα να το μεταφράσω στα ελληνικά για όποιον είναι πιο εξοικειωμένος με την ελληνική ορολογία. Βέβαια εδώ να πω ότι εγώ από την αρχή πλέκω με την αμερικάνικη ή την αγγλική ορολογία , οπότε το είδα σαν πρόκληση, έβαλα τα δυνατά μου και έτοιμο!!Επειδή είναι η πρώτη μου προσπάθεια μετάφρασης παρακαλώ να δείξετε επιείκεια…
Καιρός να σταματήσω την πάρλα όμως και να περάσω στο ψητό.

Υλικά που θα χρειαστούμε
Νήμα της αρεσκείας μας
Βελονάκι ανάλογο του νήματος
Μια βελόνα για να κρύψουμε τις άκρες του νήματος που κόβουμε
Ψαλίδι
Εγώ επειδή πλέκω amigurumi κουκλάκια έπλεξα τη mandala με το νήμα που χρησιμοποιώ για αυτά
(Alize cotton gold) και βελονάκι Νο 2,5

mallia gia pleximo mandalas me velonaki

Συντομογραφίες
μκ – μαγικός κύκλος
γσα – γαϊτανάκι στον αέρα
αργ – άριχτο γαϊτανάκι
πδ – ποδαράκι
βγ – βουβό γαϊτανάκι
Το μέγεθος ανάλογα το νήμα διαφοροποιείται.Το δικό μου με τα παραπάνω υλικά έχει διάμετρο περίπου 18 εκατοστά. Τα 3 γαϊτανάκια στον αέρα που κάνουμε στην αρχή κάθε γύρου υπολογίζονται σαν ποδαράκι. Κλείνουμε κάθε γύρο με βουβό γαϊτανάκι
Και ξεκινάμε!!!
1. Μέσα σε μκ κάνουμε 3 γσα που μετράει σαν το πρώτο πδ μας και μετά 13 πδ για να έχουμε στο σύνολο (14 πδ) και κλείνουμε με βγ στην κορυφή των 3γσα που κάναμε στην αρχή.

Protos kyklos gia plekti mandala me velonaki

2. Αλλάζουμε νήμα κάνουμε 3 γσα σε ένα από τα διαστήματα ανάμεσα στα πδ του προηγούμενου γύρου (όχι στον πόντο) κάνουμε 1 ακόμα πδ στο ίδιο διάστημα και συνεχίζουμε κάνοντας 2 πδ σε κάθε διάστημα. Κλέινουμε με βγ στην κορυφή των 3 γσα που κάναμε στην αρχή του γύρου. Στο τέλος του γύρου θα έχουμε συνολικά 28 πδ.

Deyteros kyklos plektis mandalas me velonaki

3. Αλλάζουμε νήμα και κάνουμε 3 γσα στο διάστημα ανάμεσα στο γκρουπ των 2 πδ του προηγούμενου γύρου, στο ίδιο διάστημα κάνουμε ακόμα 2 πδ και συνεχίζουμε κάνοντας 3 πδ σε κάθε διάστημα ανάμεσα στο γκρουπ των 2 πδ του προηγουμενου γύρου. Κλείνουμε με βγ στην κορυφή των 3 γσα που κάναμε στην αρχή του γύρου.

Tritos kiklos plektis mandalas me velonaki

4. Αλλάζουμε νήμα και κάνουμε πάλι 3 γσα στο διάστημα ανάμεσα στο γκρουπ των 3 πδ του προηγούμενου γύρου και στο ίδιο διάστημα κάνουμε άλλα 3 πδ και συνεχίζουμε κάνοντας 4 πδ σε κάθε διάστημα ανάμεσα στο γκρουπ των 3 πδ του προηγούμενου γύρου. Κλείνουμε με βγ στην κορυφή των 3 γσα που κάναμε στην αρχή του γύρου.

Tetartos kyklos plektis mandalas me velonaki

5.Αλλάζουμε νήμα κάνουμε 4 γσα στο διάστημα ανάμεσα στο γκρουπ των 4 πδ του προηγούμενου γύρου(τα 3 από τα 4 γσα θα μετρήσουν ως το πρώτο πδ) και μετά 1 πδ στο ίδιο διάστημα. Πηδάμε 2 πδ και κάνουμε στη μέση των γκρουπ των 4 πδ *1 πδ, 1γσα, 1πδ*. Συνεχίζουμε την συχνότητα μέσα στους αστερίσκους πηδώντας κάθε φορά 2 πδ. Κλείνουμε τον γύρο με βγ στο 3ο γσα που δημιουργήσαμε στην αρχή.

Pemptos kyklos plektis mandalas me velonaki

6.Αλλάζουμε νήμα κάνουμε 3 γσα στο διάστημα του 1γσα του προηγούμενου γύρου κάνουμε ακόμα 2πδ στο ίδιο διάστημα και συνεχίζουμε κάνοντας σε κάθε τέτοιο διάστημα 3 πδ μέχρι το τέλος του γύρου. Κλείνουμε με βγ στην κορυφή των 3 γσα που κάναμε στην αρχή του γύρου.

Ektos kyklos plektis mandalas me velonaki

7. Αλλάζουμε νήμα και κάνουμε 6 γσα στο διάστημα ανάμεσα στο γκρουπ των 3 πδ του προηγούμενου γύρου(τα 3 γσα θα μετρήσουν ως το πρώτο πδ) και στο ίδιο διάστημα κάνουμε ακόμα 1πδ. Σε κάθε τέτοιο διάστημα κάνουμε *1πδ, 3γσα, 1πδ* μέχρι το τέλος του γύρου. Κλείνουμε με βγ στο 3ο γσα που δημιουργήσαμε στην αρχή.

Evdomos kyklos plektis mandalas me velonaki

8. Δεν αλλάζουμε νήμα και με το ίδιο κάνουμε 1βγ στο πρώτο διάστημα των 3γσα του προηγούμενου γύρου, 3γσα και μετά άλλα 6 πδ στο ίδιο διάστημα. Στο επόμενο διάστημα των 3γσα κάνουμε 1αργ,*στο επόμενο διάστημα κάνουμε 7πδ,στο επόμενο 1αργ*. Συνεχίζουμε την συχνότητα μέσα στους αστερίσκους μέχρι το τελος του γύρου. Κλείνουμε με βγ στην κορυφή των 3γσα που κάναμε στην αρχή.

Plekti mandala me velonaki

9. Αλλάζουμε νήμα και κάνουμε 6γσα σε ένα από τα αργ του προηγούμενου γύρου (τα 3 θα μετρήσουν ως το πρώτο πδ) και στο ίδιο αργ κάνουμε 1πδ. Κάνουμε 5 γσα και στο επόμενο αργ κάνουμε *1πδ,3γσα,1πδ,5 γσα*. Συνεχίζουμε την συχνότητα μέσα στους αστερίσκους μέχρι το τέλος του γύρου. Κλείνουμε με βγ στο 3ο γσα που κάναμε στην αρχή.

Enatos kyklos plektis mandalas me velonaki

10. Δεν αλλάζουμε νήμα και με το ίδιο κάνουμε 1βγ στο πρώτο διάστημα των 3γσα του προηγούμενου γύρου, 3γσα και μετά άλλα 8 πδ στο ίδιο διάστημα. Μετά 1αργ στο 4ο πδ του 8ου γύρου και γύρω από τα 5 γσα του 9ου γύρου (δες την κοντινή φωτογραφία πιο κάτω για να το καταλάβεις καλύτερα).* Στο επόμενο διάστημα των 3 γσα κάνουμε 9 πδ και μετά 1 αργ στο 4ο πδ του 8ου γύρου και γύρω από τα 5 γσα του 9ου γύρου*. Συνεχίζουμε την συχνότητα μέσα στους αστερίσκους μέχρι το τέλος του γύρου. Κλείνουμε με βγ στην κορυφή των 3 γσα που κάναμε στην αρχή.

Dekatos kyklos plektis mandalas me velonaki

11. Αλλάζουμε νήμα και κάνουμε 1γσα σε ένα αργ του προηγούμενου γύρου. Στα επόμενα 4 πδ κάνουμε 1 αργ, στο 5ο πδ κάνουμε 1 αργ, 3 γσα, 1 αργ και στα επόμενα 4 πδ κάνουμε 1 αργ.*Κάνουμε 1αργ στο επόμενο αργ, 1 αργ στα επόμενα 4 πδ, 1 αργ, 3γσα, 1 αργ στο επόμενο πδ,1 αργ στα επόμενα 4πδ*. Συνεχίζουμε την συχνότητα μέσα στους αστερίσκους μέχρι το τέλος. Κλείνουμε με βγ στο πρώτο γσα που κάναμε στην αρχή.

Endekatos kyklos plektis mandalas me velonaki

Μια και το καλοκαίρι έφτασε και έχω καιρό να φτιάξω κάτι για μένα είπα να ράψω την mandala μου σε μια απλή υφασμάτινη τσάντα από καραβόπανο για να την παίρνω μαζί μου στην παραλία για τα απαραίτητα. Έπλεξα και λίγα μονόχρωμα κυκλάκια χρησιμοποιώντας το ίδιο πατρόν μέχρι και τον 3ο γύρο και για ένα πιο όμορφο φινίρισμα έκανα ακόμα έναν γύρο με αργ σε κάθε πόντο και έτοιμη!!!

Ελπίζω να σας άρεσε σαν ιδέα και να την φτιάξετε κι εσείς.
Kalokairini tsanta me plekto motif mandalas

Έχω να πιάσω βελονάκι πάρα πολύ καιρό, μιας και η ραπτική έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μου τον τελευταίο χρόνο. Αλλά αυτό το πατρόν για αυτήν την πολύχρωμη, καλοκαιρινή mandala που μας έδειξε η Μαρίλη με έχουν ξεσηκώσει να βγάλω τα βελονάκια από τα συρτάρια και τα νήματα από τα ντουλάπια και να ξαναρχίσω το πλέξιμο. Εκτός των άλλων δείχνει σούπερ ωραία πάνω σε υφασμάτινη τσάντα και είναι πολύ καλοκαιρινή και τέλειο δωράκι για φίλη. Εγώ θα το δοκιμάσω. Εσύ?

2 Απαντήσεις

  1. Πολύ ωραία η mandala που έδειξε η Μαρίλη (καλά για τα κουκλάκια της δεν έχω λόγια)και πολύ ωραίο το αποτέλεσμα στην τσάντα.Βρε λες να το δοκιμάσω;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *