Μεταποίηση: Ράβω πουγκί και τσάντα για ψώνια από υφασμάτινη κουρτίνα μπάνιου.

  Οι ιδέες της μεταποίησης και επαναχρησιμοποίησης υλικών μου αρέσουν πάρα πολύ.  Με λίγη φαντασία και έμπνευση είναι ωραίο να μεταμορφώνεις υλικά που πιθανόν να κατέληγαν στα σκουπίδια ή στην καλύτερη περίπτωση στην ανακύκλωση. Πέρυσι λοιπόν που ξεκίνησα να φτιάχνω τις τσάντες για ψώνια από μουσαμά,  η Αριάδνη   μια φίλη με σκέφτηκε και μου έδωσε την παλιά υφασμάτινη κουρτίνα του μπάνιου της, για να την αξιοποιήσω και να ράψω κάποια τσάντα. Το ύφασμα (όπως και αρκετά άλλα υλικά κατά καιρούς) παραχώθηκε και το έφερα στην επιφάνεια πριν λίγο διάστημα σε μια φάση decluttering και τακτοποίησης των κουτιών με τα υφάσματα. Η υφασμάτινη κουρτίνα μπάνιου είχε ωραίο σχέδιο  με φαρδιές μπλε και γαλανόλευκες κάθετες ρίγες. Είχε μόνο μια μικρή ζώνη 10εκ στο κάτω μέρος που είχε λεκέδες από τα άλατα, που την αφαίρεσα , αλλά κατά τα άλλα ήταν σε άριστη κατάσταση. Έβαλα επιτέλους εμπρός το σχέδιο της μεταποίησης της υφασμάτινης κουρτίνας σε τσάντες.

Μεταποίηση. Από κουρτίνα μπάνιου σε πουγκί και τσάντα για ψώνια  Για αρχή σκέφτηκα να αξιοποιήσω τα τρουκς -τα λεγόμενα και ως μπουντούζια- που είχε το πάνω μέρος της κουρτίνας για να περνάνε τα πλαστικά γατζάκια. Για να κάνεις χωριστά τέτοια τρουκς ή πρέπει να έχεις μηχάνημα σχετικό ή πένσα χειρός ή να πας να στα κάνουν κάπου έξω(συνήθως τσαγκάρικο ή μοδίστρα με σχετικό εξοπλισμό) γεγονός που αυξάνει το κόστος της κατασκευής σου. Αφού λοιπόν είχα τα τρουκς έτοιμα πάνω στην κουρτίνα του μπάνιου, γιατί  να μην τα αξιοποιήσω στις τσαντούλες που θα έφτιαχνα?

Υφασμάτινο πουγκί  με κορδόνια

Πουγκί από υφασμάτινη κουρτίνα μπάνιου

  Ξεκίνησα λοιπόν για να κάνω ένα υφασμάτινο πουγκί ταξιδιού για εσώρουχα ή άπλυτα. Δεν μου έχει τύχει ποτέ να έχω ατύχημα σε ταξίδι και να λερωθούν ρούχα ή εσώρουχα από κάποιο καλλυντικό ή υγρό που άνοιξε στη βαλίτσα μέσα. Έχω ακούσει όμως 2-3 ιστορίες τρόμου από φίλες να μένουν σε ταξίδι τους χωρίς βρακιά-κάλτσες ή ρούχα επειδή άνοιξε και χύθηκε κάτι πάνω σε αυτά.  Εγώ βάζω τα επικίνδυνα(αρώματα-κρέμες-σαμπουάν) σε νεσεσέρ, αλλά ο διάολος έχει πολλά ποδάρια και των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν. Επιπλέον με δεδομένο ότι το ύφασμα της κουρτίνας ήταν 100% πολυεστερικό, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό δεν περνάει από την άλλη πλευρά εύκολα, ήταν κατάλληλο για τέτοια δουλειά.

Πουγκί από υφασμάτινη κουρτίνα μπάνιου

  Για το πουγκί λοιπόν έκοψα λοιπόν 2 κομμάτια με διαστάσεις 43 εκ. πλάτος και 41 ύψος από το πάνω τμήμα της κουρτίνας. Το έκανα χωρίς πατρόν χρησιμοποιώντας χάρακα.  Αν  είσαι αρχάριος, κόψε ένα χαρτόνι στις διαστάσεις αυτές, για να το χρησιμοποιήσεις για πατρόν. Το τοποθετείς πάνω στη διπλωμένη κουρτίνα ( η καλή πλευρά υφάσματος να ακουμπάει  με καλή πλευρά και να βλέπεις την ανάποδη πλευρά), καρφιτσώνεις το πατρόν με τα δυο υφάσματα, σχεδιάσεις με το σαπουνάκι περιμετρικά, ξεκαρφιτσώνεις πατρόν, ξαναμανα  καρφιτσώνεις τα δύο κομμάτια και κόβεις. Τοποθέτησα  τα κομμάτια καλή με καλή πλευρά(ή τουλάχιστον αυτό έπρεπε να κάνω) και έραψα  περιμετρικά αφήνοντας 1 εκ. περιθώριο ραφής. Έκανα πυκνό ζιγ ζαγ γαζί στο τελείωμα του υφάσματος, γιατί ξεφτούσε. Τέλος πέρασα 90 εκ κορδόνι από τα τρουκς, τύλιξα με διάφανο σελοτέιπ τις άκρες των κορδονιών να μην ξεφτάνε και έδεσα κόμπους στα τελειώματα, για να μην φεύγουν από τα τρουκς και έτοιμο το ταξιδιωτικό υφασμάτινο πουγκί!

Τσάντα για ψώνια

 Για την τσάντα για ψώνια χρησιμοποίησα ένα κομμάτι ενιαίο 90εκ. μήκος χ 50 εκ πλάτος. Τα άκρα (πάνω μέρη της τσάντας)  τα γύρισα 2 φορές προς τα μέσα κατά 1 εκ. προς την ανάποδη πλευρά του υφάσματος , καρφίτσωσα και γάζωσα.

Διπλώνουμε δυο φορές 1 εκ προς τα μέσα και ράβουμε.Στην συνέχεια έκανα τα χερούλια, για τα προσθέσω όσο ήταν ενιαίο το κομμάτι.

Για τα χερούλια έκοψα δύο κομμάτια 48 εκ. μήκος χ 24 εκ. πλάτος. Δίπλωσα τα κομμάτια κατά μήκος ακριβώς στη μέση να φαίνεται η καλή πλευρά, τα σιδέρωσα και μετά δίπλωσα τις δύο πλευρές ξανά προς τη μέση και ξανασιδέρωσα. Καρφίτσωσα και έραψα κατά μήκος ένα γαζί και στις δύο πλευρές.

Χερούλια τσάντας. Διπλώνουμε και σιδερώνουμε.

Για να στερεώσω τα χερούλια κεντραρισμένα στο πάνω μέρος της τσάντας, τοποθέτησα για αρχή μια καρφίτσα. Μέτρησα 5 εκ αριστερά και δεξιά της καρφίτσας και στερέωσα με καρφίτσες τα χερούλια. Έτσι έχουν 10 εκ απόσταση μεταξύ τους και είναι και κεντραρισμένα. Γύρισα τις άκρες στα χερούλια προς τα μέσα και καρφίτσωσα. Τα χερούλια εισέχουν από το πάνω μέρος  4 εκ. Τα έραψα πάνω στις πλευρές της τσάντας σχηματίζοντας  ένα τετράγωνο με ένα χ στο εσωτερικό των τετραγώνων, για να είναι πιο γερά και σταθερά.

Χερούλια τσάντας για ψώνια_MindSpinFabrica

Στερεώνουμε τα χερούλια της τσάντας και ράβουμε

Επειδή το ύφασμα ξεφτούσε αρκετά αποφάσισα να κάνω γαλλική ραφή στο τελικό στάδιο ραφής της τσάντας. Στη γαλλική ραφή δεν φαίνεται εσωτερικά το γαζί και είναι πιο περιποιημένο από το να το γαζώσεις ζικ ζακ.  Δίπλωσα την τσάντα στη μέση για να βλέπω την καλή πλευρά, στερέωσα με καρφίτσες και έραψα τα κάθετα γαζία με 0,5 εκ περιθώριο ραφής. Γύρισα από την ανάποδη την τσάντα, σιδέρωσα καλά τις κάθετες πλευρές και ξαναέραψα κάθετα γαζία με περιθώριο ραφής 1 εκ. Έτσι τοποθετήθηκε το εξωτερικό γαζί στο εσωτερικό του εσωτερικού γαζιού ( και ότι κατάλαβες κατάλαβες). Το θέμα είναι πως δεν φαίνονται οι άκρες του υφάσματος και τα ξέφτια.

Γαλλική ραφή στα πλαϊνά της τσάντας
Γαλλική ραφή. Πρώτα ράβουμε από την καλή και μετά γυρίζουμε την τσάντα από την ανάποδη και ξαναράβουμε με μεγαλύτερο περιθώριο ραφής.

Μεγαλώνοντας σε μήκος τα χερούλια μπορείς να κάνεις και μια ωραιότατη tote bag . Υπολόγισε να κόψεις 2 λωρίδες 80 εκ χ 10 εκ., να τις διπλώσεις  και να τις ράψεις κατά μήκος κατά τον ίδιο τρόπο όπως τα χερούλια.

Εδώ να προσθέσω πως έκανα και μια απόπειρα να φτιάξω string bag pack αξιοποιώντας πάλι τα τρουκς. Ίδια βήματα με το πουγκί, αλλά πρόσθεσα και εξωτερικά θηλύκια. Η προσπάθεια στέφτηκε με απόλυτη αποτυχία, γιατί δεν μπορούσα με τίποτα να περάσω σωστά τα κορδόνια.

Αποτυχημένες προσπάθειες σε άλλα σχέδια
Αποτυχημένες προσπάθειες. Το πρωί έραβα, το βράδυ ξήλωνα.

Είχα όμως ένα ακόμη πουγκί με θηλυκάκια στις άκρες που δεν χρησιμεύουν πουθενά. Επίσης προσπάθησα να αντιγράψω με το μάτι μια τσάντα από το pinterest με χερούλι στο κέντρο. Το ύφασμα αυτό ήταν ακατάλληλο για αυτό το σχέδιο και επίσης η τσάντα βγήκε και μικρή.  Την έκοψα μετά για να ράψω μια ακόμη τσάντα για ψώνια.  Κατερίνα-Αυτοσχεδιασμός 0-1. 

Τσάντα για ψώνια από κουρτίνα μπάνιου

Το θετικό με αυτές τις τσάντες είναι πως είναι πανάλαφρες και μπορούν να διπλωθούν και να χωρέσουν ακόμη και στην τσέπη παντελονιού. Επίσης όπως βλέπεις και από τη φωτογραφία χωράνε άνετα πολλά πράγματα και είχαν περιθώριο για μερικά ακόμη.

Εσύ έχεις μεταποιήσει κάποιο υφασμάτινο αντικείμενο για να φτιάξεις κάτι άλλο? Σου αρέσει γενικά η μεταποίηση?

Ελπίζω γενικά να σου άρεσε η ιδέα αυτή της μεταποίησης και εγώ θα επανέλθω και με άλλο project. Eίναι πολύ εύκολο πιστεύω και ιδανικό για αρχάριες στη ραπτική.

Πουγκί και τσάντα για ψώνια από κουρτίνα μπάνιου

Καλά ραψίματα και την επόμενη φορά που θα ανανεώσεις την υφασμάτινη κουρτίνα του μπάνιου σου, σκέψου διπλά πριν την πετάξεις. Μήπως μπορείς να κάνεις ένα πουγκί ή μια υφασμάτινη τσάντα για ψώνια?

6 Απαντήσεις

    1. Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη. Και ξέρεις ε? Αν αλλάξεις ξανά την κουρτίνα σου ή κάτι άλλο υφασμάτινο στο σπίτι, φέρτο να του αλλάξουμε τα φώτα.

    1. Ευχαριστώ πολύ! Είναι τιμή το σχόλιο από τη βασίλισσα της μεταποίησης. Και εγώ έχω κάτι κρατημένες ομπρέλες που έχουν γλυτώσει με νύχια και με δόντια από τα πετάγματα του Πάρη. Να τις φτιάξουμε παρέα.Χαχαχαχαχα

  1. ωραία ιδέα η κουρτίνα μπάνιου, πάνω που πέταξα τη δική μου αααχχχχ…. πάντως είναι τόσο φτηνές που μπορεί να συμφέρει να πάρεις καινούργια από να αγοράσεις το ύφασμα καινούργιο. Καλή ιδέα και για φόδρα σε εξωτερικές μαξιλαροθήκες χμμ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *