Οι μισοτελειωμένες χειροτεχνίες και ένα UFO challenge.

Η ιδέα για ένα UFO challenge (Όχι,δεν είναι το I want to believe) ξεκίνησε το Γενάρη της νέας χρονιάς όταν έγραφα το άρθρο μου για ένα παρατημένο σάλι που είχα ξεκινήσει να πλέκω πέρυσι και ολοκληρώθηκε αισίως φέτος. Γενικά ο Γενάρης μπορούμε να πούμε πως είναι ο μήνας των αποφάσεων, των νέων προγραμμάτων, των καινούργιων στόχων και μιας προσπάθειας γενικότερης ανασύνταξης. Άλλοι ξεκινάνε γυμναστήριο, άλλοι κόβουν το τσιγάρο, άλλοι παίρνουν πιο σημαντικές αποφάσεις, άλλοι ξεκαθαρίζουν σχέσεις και άλλοι ξεκαθαρίζουν τις αποθήκες τους, άλλοι ξεκινάν ένα καινούργιο hobby και όλοι ξεκινάμε δίαιτα να χάσουμε τα κιλά των Χριστουγέννων ή και της προηγούμενης χρονιάς. Εγώ μέσα σε όλα τα υπόλοιπα που έβαλα στη λίστα(λατρεύω τις λίστες!) αποφάσισα επίσης να τελειώσω μέσα  στη νέα χρονιά όλα τα UFOs μου που με στοιχειώνουν.

Ufo challenge 2017_mindspinfabrica

Αλλά ας πάρω τα πράγματα από την αρχή. Tι είναι τα UFO όμως? Το UFO στη γλώσσα των crafters σημαίνει Unfinished Object δηλαδή μη ολοκληρωμένο αντικείμενο.Όπως είχα γράψει και πριν λίγο καιρό στο άρθρο για το πλεκτό σάλι, τα UFOs είναι η ασθένεια των crafters που καταπιάνονται με πολλά είδη χειροτεχνίας. Είναι συχνό φαινόμενο λοιπόν κάποια από τα πολλά project που ξεκινάμε με ενθουσιασμό να τα αφήνουμε για λίγο διάστημα στην άκρη για ξεκινήσουμε κάτι άλλο. Το λίγο διάστημα όμως ξαφνικά γίνεται πολύ. Έτσι σε κάποια φάση καθαρίζοντας τα υλικά μας, τον πάγκο εργασίας  ή τα εργαστήριο-craft room ξεπετάγονται δεξιά αριστερά μια μισοτελειωμένη κάρτα, μια πλεκτή μπλούζα χωρίς μανίκια, 100 qrannies squares για μια κουβέρτα που δεν συναρμολογήθηκε ποτέ, 5-6 μισά σκουλαρίκια χωρίς κουμπώματα, ένα μισοτελειωμένο makrame, μια ραμμένη φούστα χωρίς φόδρα ή φερμουάρ και ο κατάλογος όπως βλέπετε δεν τελειώνει με τίποτα. Τα ίδια και χειρότερα παθαίνουν και οι μονοθεματικοί crafters. Όσοι ασχολούνται λοιπόν μόνο με το quilting( συμβουλές από τη Leah Day που έχει καθιερώσει και UFO day), μόνο με το ράψιμο, το κέντημα ή  μόνο με το πλέξιμο(δείτε τα UFO της Kat) αφήνουν επίσης συχνά μισά κάποια από τα project τους.

Ufo challenge 2017_mindspinfabrica

Συζητώντας λοιπόν για τα UFOs με τις υπόλοιπες crafters στο Κουμπί και στο διαδίκτυο κατάλαβα πως όλες πάσχουμε λίγο ή πολύ από μερικές ή πολλές μισοτελειωμένες χειροτεχνίες. Σκέφτηκα λοιπόν να καλέσω σε ένα UFO challenge, γιατί όπως και να το κάνουμε όταν έχεις παρέα σε μια προσπάθεια νιώθεις καλύτερα. Η κούραση μειώνεται, ο κόπος δε φαίνεται βουνό και ο στόχος γίνεται πιο εφικτός. Νιώθεις επίσης πως δεν είσαι ο μόνος πάσχων. Δημιουργείται ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης, ένας συλλογικός στόχος και είναι και πιο διασκεδαστικό στην τελική βρε παιδί μου να δημιουργείς μαζί με παρέα.

Οδηγίες  για το UFOs challenge:

Για crafters-bloggers:

 1. Για αρχή κάνουμε μια λίστα με όλες τις μισοτελειωμένες χειροτεχνίες μας. Είναι ευκαιρία έτσι και να γίνει και μια τακτοποίηση στο γραφείο σας, στον πάγκο εργασίας, στα υλικά σας και στο εργαστήρι σας. Η λίστα μπορεί να είναι τυχαία ή με σειρά προτεραιότητας για πιο αντικείμενο θέλετε να τελειώσετε πρώτο.
 2. Αφού κάνετε τη λίστα, την κοιτάτε και σας κοιτάει και αυτή! Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεκινήστε να ολοκληρώνετε ένα αντικείμενο της λίστας. Κάθε φορά θα πρέπει να βγάζετε μια φωτογραφία πως ήταν το αντικείμενο τη στιγμή που το αφήσατε ανολοκλήρωτο και μια φωτογραφία πως δείχνει ολοκληρωμένο. Μόλις ολοκληρώσετε τη χειροτεχνία σας, γράψτε μια δημοσίευση στο blog σας, για να το δούμε όλοι με τις φωτό του πριν και του μετά και αν θυμάστε και το χρονικό διάστημα που το αφήσατε μη ολοκληρωμένο. Μην ντρέπεστε! Είμαστε πραγματικά πολλοί όσοι έχουμε μια(στην καλύτερη των περιπτώσεων) χειροτεχνία ξεχασμένη
 3. Αν ξεκινήσαμε μια χειροτεχνία και στην πορεία δε σας βγήκε όπως θα θέλατε δεν χρειάζεται σώνει και ντε να την τελειώσετε ως έχει. Προσπαθήστε να σκεφτείτε αν μπορείτε να αξιοποιήσετε ένα τμήμα της για να κάνετε κάτι άλλο. Πχ. Ξεκινήσατε qrannies sqaure για να κάνετε αυτή την υπέροχη κουβέρτα που είδατε στο pinterest. Στη πορεία όμως κουραστήκατε, τελείωσαν τα υλικά σας, δε βρήκατε το ίδιο χρώμα νήματα και τα παρατήσατε. Δείτε μήπως με τα υπάρχοντα τετραγωνάκια σας μπορείτε να κάνετε ένα κουβερτάκι για το μωράκι μιας φίλης που έχει γεννηθεί πρόσφατα ή μια τσάντα? Το θέμα είναι να μη πάνε χαμένα τα υλικά σας και ο χρόνος σας που ήδη έχετε καταβάλει. Το τελικό αποτέλεσμα δεν πειράζει αν δεν βγήκε όπως το είχατε κατά νου. Πάλι όμορφο θα είναι, αφού το κάνατε με τα χεράκια σας.
 4. Βρείτε ένα κίνητρο για να τελειώσετε ένα αντικείμενο. Είναι πολύ σημαντική ώθηση. Ξεκινήσατε πχ να ράβετε μια φούστα και στην πορεία την παρατήσατε. Μήπως μια επερχόμενη κοινωνική υποχρέωση (γάμος, βάφτιση, πάρτυ) όπου θα ψάχνεστε τι θα φορέσετε(και συνήθως όπως όλες δεν βρίσκουμε τίποτα) είναι ένα κίνητρο να την ολοκληρώσετε? Ή ξεκινήσατε να κάνετε ένα μακραμέ και το αφήσατε στην άκρη. Πλησιάζουν ταυτόχρονα και τα γενέθλια μιας κολλητής. Μπορείτε να στρωθείτε να το τελειώσετε για να της το κάνετε δωράκι. Πρόσφατα κατάφερα να ολοκλήρωσω ένα υφασμάτινο βιβλίο που το είχα ξεκινήσει πριν 3 χρόνια για να το κάνω δώρο στην ανταλλαγή του secret santa.Αν δεν έμπαινε στόχος ακόμη άφτιαχτο θα ήταν.
 5. Η χρονική στιγμή που θα ανεβαίνουν τα ποστ για τα UFOs αντικείμενα θα οριστεί το πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα και το challenge θα έχει διάρκεια μέχρι τέλη Ιουνίου. Στο τέλος του challenge θα κληρώσω και ένα δωράκι για τους bloggers που συμμετείχαν.
 6. Aν εσείς τώρα βάλετε μπροστά τις μηχανές ολοταχώς και τελειώσετε παραπάνω από ένα αντικείμενο μέσα στο μήνα είναι τέλεια. Έχετε κερδίσει τον θαυμασμό όλων μας!Θα σας σεβόμαστε! Έτσι στο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, μπορείτε να ανεβάσετε ποστ με παραπάνω από ένα αντικείμενο ή ακόμη και δύο post ή αν είστε τόσο παραγωγικοί και παραπάνω post.
 7. Θα ήθελα επίσης να μου στέλνετε στο mail mindspinfab@gmail.com το link με το ποστ, ώστε να μπορώ να κάνω μια λίστα στο επόμενο challenge ποστ με όλα τα τελειωμένα αντικείμενα.
 8. Αν έχετε λογαριασμό στο facebook, ανεβάστε μια φωτογραφία (το πριν και το μετά μη ξεχάσετε ε!)  στη σελίδα του mindspinfabrica στο facebook για να τη δούμε όλοι, μαζί με το link της δημοσίευσης του blog σας. Μπορείτε να βάζετε και το hastag #Ufos_challenge2017. Στο τέλος του challenge τον Ιούνη θα κληρώσω ένα δώρο για όσους ανεβάσουν φωτογραφίες στο facebook.
 9. Αν έχετε λογαριασμό στο Ιnstagram και θέλετε να ανεβάσετε την πορεία των εργασιών σας ή το τελειωμένο δημιούργημά σας, χρησιμοποιήστε το hastag #Ufos_challenge2017.7

ufo challenge 2017_mindspinfabrica

Εγώ δεν έχω blog. Μπορώ να συμμετέχω?

Εννοείται πως μπορείτε να συμμετέχετε στο challenge ακόμη και αν δεν έχετε blog. To ζητούμενο είναι να τελειώσουμε όσες χειροτεχνίες είναι παραπονεμένες και παραπεταμένες σε κάποια γωνιά. Θα πρέπει όμως να τη δούμε ολοκληρωμένη στα social media(facebook ή Instagram). Μπορείτε να ανεβάσετε λοιπόν μια φωτογραφία είτε  στη σελίδα του facebook του mindspinfabrica (όπου συμμετέχετε επίσης για το δωράκι) ή στη δική σας σελίδα. Θα πρέπει να φαίνεται το πριν και το μετά του αντικειμένου (νομίζω ότι τα είπα πολλές φορές.Μη βαράτε). Μην ξεχάσετε να βάλετε στη φωτογραφία σας το hastag #Ufos_challenge2017 για να μπορέσουμε όλοι να τη δούμε ολοκληρωμένη.

ufo day_Koympi_mindspinfabrica

Ufo Day στο Κουμπί 

Όσοι είστε Θεσσαλονίκη και έχετε Ufos που σας στοιχειώνουν δεν είστε μόνες. Αν θέλετε να γνωριστούμε και να τελειώσουμε παρέα τις χειροτεχνίες μας θα καθιερώσουμε μια μηνιαία συνάντηση για τις μισοτελειωμένες δημιουργίες-Ufos στο Kουμπί Coffee and crafts (Πελλοπονήσου 2, κοντά στη Ρωμαϊκή αγορά).  Η συνάντηση έχει οριστεί να είναι την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα και ώρα 16.00 με 18.00. Εκτάκτως για τον Μάρτιο θα γίνει την Τετάρτη 8/3/2017  και ώρα 16.00μμ-18.00μμ. Μπορείτε να φέρετε τη μισοτελειωμένη χειροτεχνία σας (πλεκτό, κόσμημα, makrame, felt, κέντημα κτλ κτλ) και να την τελειώσουμε παρέα.

Καλή αρχή μας λοιπόν και καλές ολοκληρωμένες δημιουργίες!Ελπίζω να πείτε Challenge accepted!

 

17 Απαντήσεις

 1. υπέροχη ιδέα. Λογω ωραρίων δεν μπορώ να συμμετέχω αλλα εχω καλέσει κόσμο να το στηριξουν γιατι μου άρεσε πολύ!

 2. Από UFOs ,άλλο τίποτα .
  Να φάμε και οι κότες. Τα πιο παλιά χρονολογούνται από το 1981, παίζει να πάρω δώρο για το πιο παλιό; ????????????????????????;
  Τα έβγαλα πρόσφατα πάντως να τα τελειώσω, Δεν πάει άλλο. Είμαι για πατσγουορκ. Και πολλά άλλα. Στις συναντήσεις δεν μπορώ να έρθω, αλλά αναρτήσεις θα κάνω.
  Να είσαι καλά που μας ξεκουνας για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.
  Φιλάκια πολλά.

  1. Ευχαριστώ πολύ Ρένα. Μερικές φορές ξεκουνάμε τους άλλους, για να ξεκουνηθούμε εμείς στην πραγματικότητα. Δώρο εξτρά δεν ξέρω αν θα σου κάνω για το παλαιότερο ufo, αλλά μπορώ να σε κατατάξω αυτόματα στην κατηγορία της βετεράνου crafter. Θέλω να δω πολύ τι θα κάνεις με τα ufos σου. Μου αρέσουν πολύ οι αναρτήσεις σου, ιδίως της αυτές της επαναχρησιμοποίησης.Φιλιά.

 3. Γειά σου Κατερίνα! Καλώς σε βρίσκω (μέσω της Ρένας που σε ανέφερε στην σημερινή της ανάρτηση σχετικά με τα UFOs)!!!!
  Πόσο δίκαιο έχεις για τα τόσα πολλά που ξεκινάμε και για κάποιον λόγο τα αφήνουμε μισοτελειωμένα. Κι εγώ καταπιάνομαι με πολλά crafts συγχρόνως και αναπόφευκτα αφήνω αρκετά ατελείωτα. Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το challenge και θα χαρώ πολύ να σε δώ και στο δικό μου blog!

  1. Χαίρομαι επίσης που σε γνωρίζω και που σε εμπνέει το challenge. Ελπίζω να τελειώσουμε παρέα κάποιες από τις μισές δημιουργίες μας. Καλή αρχή!

 4. Aγαπητή μου φίλη, η Κλαυδία και η Ρένα Χριστοδούλου μου μίλησαν για το συγκεκριμένο challenge μόλις που το τελείωσα. Συνεπώς δεν έχω φωτογραφίες πριν. Ωστόσο αν σε ενδιαφέρει μπορείς να περάσεις από το TEXNIS STORIES για να δεις το εργόχειρό μου ολοκληρωμένο αλλά και σε επιμέρους φωτογραφίες. Δεν κατάφερα να σου στείλω στη δική σου σελίδα στο facebook τις φωτογραφίες. Αν θέλεις ψάξε με εσύ σαν Flora Giakoumi και κάνε μου αίτημα φιλίας μήπως μπορέσω και στις στείλω

  1. Μπράβο. Δεν πειράζει που δεν το βγάλατε φωτό. Εγώ θα το βάλω στο ποστ, αλλά θα είναι εκτός διαγωνισμού. Χάρηκα πολύ που το είδα!

 5. Ετσι να ξεσκουντιόμαστε Κατερίνα..σε βρηκα και εγω μεσα απο την φιλη μας την Ρένα.. δεν ξερω αν θα βρω τίποτα μισοτελειωμένα ..γιατί συνηθως δεν αφηνω.. αλλα θα παρακολουθω τις δικες σας προσπαθεις… καλως σε βρήκα.. να περνας ομορφα οτι και να κανεις.. φιλακιαααα!!!

  1. Mπράβο Ρένα! Είσαι πολύ δημιουργική και ευφάνταστη στις δημιουργίες και στη χρήση των υλικών. Θα το ξαναπώ πως μας βάζεις τα γυαλιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *